Милан Р. Додеровић









http://epskenarodnepjesme.blogspot.com/2015/02/blog-post_3.html










МИЛАН Р.  ДОДЕРОВИЋ
(1932-2001).




Рођен у селу МАРОВЦУ-МЕДВЕЂА. За поезију и гусле везан је још од ране младости, а објавио је књигу  епске поезије ЈЕЦАЈИ СТРУНА 1975  г. у издању НАША РЕЧ –Лесковац као и  књигу ГУСЛАРСКЕ ПЈЕСМЕ  у издању савеза писаца Југославије  у Београду 1989. Објавио је и неколико епских књига мањег обима  и у мањем тиражу.
Епске пјесме Милана Р.Додеровића  снимане су на касетама и плочама , а извођене су на гусларским вечерима широм српских земаља.Прву   његову пјесму ВУК МИЋУНОВИЋ, снимио је  народни гуслар БОРКО МИЈАЈЛОВИЋ као и другу  ХАЈДУК ВЕЉКОВА СМРТ.  КАРАЂОРЂЕВА СМРТ снимио је  народни гуслар ЉУБИНКО ДРАГОЈЛОВИЋ, пјесму РИШЊАНИН АЏИЈА  снимио је  народни гуслар ВОЈИСЛАВ СТАНИШИЋ.
ДУШАН ДОДЕРОВИЋ  снимио је је на касетама у издању Југодиска  следеће пјесме  МИЛАНА Р. ДОДЕРОВИЋА: СТРЕЉАЊЕ ЂАКА У КРАГУЈЕВЦУ, КРВАВА ЖЕТВА, ПРЕНОШЕЊЕ МОШТИ КНЕЗА ЛАЗАРА И ПОГИБИЈА МАРОВЧАНА.
Пјесник и гуслар МИЛАН Р. ДОДЕРОВИЋ  своју природну обдареност за епску поезију И гусле  наследио је од својих предака  из Пивског подручја Црне Горе , данашње општине Плужине, јер су и његови преци имали афинитета за пјесму и гусле.
Овај народни пјесник је свестрана личност, јер је природа све, а школа је само надградња.




На слици су Раде Ђукић отац Бранке Ђукић и песник Милан Р. Додеровић