Томислав Меденица







http://epskenarodnepjesme.blogspot.com/2015/02/blog-post_35.html

http://epskenarodnepjesme.blogspot.com/2015/11/blog-post_35.html







ТОМИСЛАВ МЕДЕНИЦА

наставник разредне наставе, рођен у Мратињу, општина Плужине, скоро 30 година је живио и радио у Босни и Херцеговини.
Визионар и ентузијаста, изузетног списатељског талента, објављује 5 збирки епске поезије под називима: „Сутјеска“, „Буктиње Сутјеске“, „Легендарни командант“, „Бисери југоисточне Босне“ и „Поема о Крагујевцу“. Своје стихове често рецитује на бригадирским вечерима уз бљеске логорских ватри, а неријетко и у току дана рецитује на Спомен костурници, Крековима, Драгош седлу...
Аутор је збирке дјечјих пјесама „Сликар са Анктарктика“,
Меденица је члан Удружења црногорских писаца за дјецу и младе,. а два пута је учествовао на сусретима дјечјих писаца Југославије на Јабуци код Пљеваља, као и на бројним књижевним вечерима, радио и ТВ емисијама:
Своју стручност је доказао и заступљеношћу у уџбеницима нижих разреда основних школа: у Србији, Војводини, Босни и Херцеговини и Црној Гори. Био је лектор и рецензент неколико стручних приручника и добитник више признања за просвјетни и хуманитарни рад.
Личност широких видика и бројних интересовања испољила се и у новинарству, драматургији...
Сарађивао је, као новинар и пјесник, у бројним дјечијим, дневним и стручним листовима и часописима за дјецу, омладину и одрасле.
Љубав према драмској умјетности, глуми и режирању показао је још као ученик титоградске гимназије „Слободан Шкеровић“.
Играо је мање улоге и у титоградском позоришту, а био је учесник као члан КУД „Будо Томовић“ на сусретима драмских аматера Југославије у Крагујевцу.
Збирку „Поема о Црној Гори“ написао је 80 - их година прошлог вијека.